BIO

Lea Bartha, slovenska pevka in pedagoginja se je rodila 31. maja 1986 v Ljubljani. Po končani gimnaziji se je vpisala na Pedagoško fakulteto in hkrati na Srednjo glasbeno šolo. Z diplomo je dobila naziv profesorice, kot maturantka jazz petja pa utrdila svojo glasbeno pot, ki jo je pri rosnih letih začela z učenjem flavte. Svoje glasbeno znanje še dopolnjuje z magistrskim študijem muzikologije na FF. Večkrat je bila štipendirana s strani Music Theater Bavaria za enomesečne seminarje v Nemčiji iz teatrske glasbe, na katerih je redno nastopala tako s klasičnim repertoarjem kot tudi muzikalskim.

Tekom izobraževanja je veliko sodelovala pri projektih svoje profesorice, Nade Žgur, vezanih na jazz, gospel in sodobno duhovno glasbo. Na odru je stala z znamenitim Bobbyjem McFerrinom (2004), sodeluje na vseh projektih zbora Alfa in Omega, prav tako je stalna članica manjše vokalno instrumentalne zasedbe Alfa in Omega, s katero je tudi posnela zgoščenko. Sinhronizirala je mnogo pesmi za risane filme na slovenski nacionalni televiziji (RTVS).

Leta 2005 je oblikovala vokalno skupino Mladi Bežigrad, v kateri je nastopila kot pevka, vodja, avtorica in aranžerka. Leta 2011 – 2016 je bila umetniški vodja in pevka skupine LBQ, ki je bila usmerjena v plesno glasbo in jazz. Leta 2013 – 2016 je bila prvi sopran in korepetitorka v skupini XXL VOCAL GROUP Tomaž Kozlevčar. Leta 2014 – 2016 je bila pevka, aranžerka in umetniški vodja vokalne skupine VOC8, vokalnega ženskega okteta, ki se ukvarja s pop, jazz, soul in gospel zvrstmi. Leta 2015 je bila v slovenski različici muzikala Mamma Mia! izbrana za eno izmed glavnih vlog (hčerka Sophie). Z mnogimi ponovitvami pred več kot 120000 gledalci je to eden izmed najbolj uspešnih muzikalov v Sloveniji. Leta 2016 je debitirala na Dnevih slovenske zabavne glasbe, na večeru Popevka, s pesmijo Razširjam roke. Od leta 2018 dalje je članica in vokalni vodja muzikalske skupine Muzikalci, v istem letu pa je dobila vlogo v muzikalu Madagaskar-pustolovski muzikal. Sodeluje tudi na Gala koncertih Radia Ognjišče, festivalu Klic dobrote,  dobrodelnem koncertu Lions Kluba, ipd. kot solistka. V letu 2018 je dobila eno izmed vlog v muzikalu Madagascar. Od leta 2019 pa se  predstavlja tudi  kot ena izmed glavnih vlog v slovenski različici muzikala Nunsense (Nune v akciji).

Decembra 2020 je izdala singl in glasbeni video z naslovom Bistvo.

Svojo pedagoško pot je začela leta 2009 kot mentorica za petje pri glasbeni šoli GVIDO. Bila je povabljena tudi kot mentorica na jazz seminarje v Litiji. Trenutno poučuje v svoji privatni pevski šoli. Največji izziv so ji posebej nadarjeni učenci, ki jih z veliko vnemo in veseljem usmerja v nadaljnje glasbeno izobraževanje ter jim nudi pomoč pri pripravah na sprejemne izpite in različne avdicije.

Poleg glasbe se Lea od rosnih let ukvarja tudi s plesom. Začela je z baletom in se v zadnjih letih preizkusila še v latinskoameriških ter standardnih plesih. Na amaterskih prvenstvih (slovenskih in mednarodnih) je segala po najvišjih mestih. Svoje plesno znanje trenutno izpopolnjuje tudi  na področju jazza, showa in muzikala.